V rubrice BEZVA FÍGLE V KUCHYNI se dozvíte spoustu zajímavých rad, které Vám usnadní práci při vaření a úklidu kuchyně.
Podělím se s vámi o fantastické vylepšováky a urychlováky :) Já sama jsem jejich velkým příznivcem a práci si vždy ráda usnadním a urychlím. Rad co se kuchyňské práce týče, je obrovské množství. Ani za celý svůj život, bych nebyla schopna všechny vyzkoušet. Vybrala jsem proto ty nejzajímavější vychytávky, které jistě stojí za vyzkoušení!
Inspiraci jsem hledala u známých, v časopisech a dala jsem sem i ty, co běžně používám.
Bezva fígle do kuchyně tu budou postupně přibývat. Vždy, když na nějaký zajímavý narazím, tak Vám ho sem napíši :) Proto buďte mým stálým hostem a v rubrice čerpejte inspiraci nepřetržitě!
Zapojit se můžete i vy! Napište mi na email a-fashion@seznam.cz vaši oblíbenou radu a já ji zařadím mezi ostatní :)
Co s marmeládou?
Jedete k příbuzným a ti Vám nabalí všechny druhy marmelád, které ten rok zavařili. Jistě nejsem sama co tuto zkušenost má, že? Lednici mám nacpanou k prasknutí právě marmeládami. Nerada peču buchty a celkově sladká jídla, proto nám marmeláda tolik přebývá. Kamarádka mě však přivedla na bezva tip, jak marmelády zužitkovat. Kupte si kvalitní bílý jogurt a marmeládu s ním smíchejte. Tento jogurt bude mnohem zdravější, než kupované ovocné jogurty! Pro oživení můžete přidat ovesné vločky nebo různé sušené ovoce. Přeji dobrou chuť :)
Tenoučké plátky
Pokud chcete docílit stejně tenoučkých plátků např: mrkve, kořenové
petržele..., pak je krájejte škrabkou na brambory. Plátky vypadají perfektně v polévce. Nožem by se Vám to nepodařilo!
Podělím se s vámi o fantastické vylepšováky a urychlováky :) Já sama jsem jejich velkým příznivcem a práci si vždy ráda usnadním a urychlím. Rad co se kuchyňské práce týče, je obrovské množství. Ani za celý svůj život, bych nebyla schopna všechny vyzkoušet. Vybrala jsem proto ty nejzajímavější vychytávky, které jistě stojí za vyzkoušení!
Inspiraci jsem hledala u známých, v časopisech a dala jsem sem i ty, co běžně používám.
Bezva fígle do kuchyně tu budou postupně přibývat. Vždy, když na nějaký zajímavý narazím, tak Vám ho sem napíši :) Proto buďte mým stálým hostem a v rubrice čerpejte inspiraci nepřetržitě!
Zapojit se můžete i vy! Napište mi na email a-fashion@seznam.cz vaši oblíbenou radu a já ji zařadím mezi ostatní :)
Co s marmeládou?
Jedete k příbuzným a ti Vám nabalí všechny druhy marmelád, které ten rok zavařili. Jistě nejsem sama co tuto zkušenost má, že? Lednici mám nacpanou k prasknutí právě marmeládami. Nerada peču buchty a celkově sladká jídla, proto nám marmeláda tolik přebývá. Kamarádka mě však přivedla na bezva tip, jak marmelády zužitkovat. Kupte si kvalitní bílý jogurt a marmeládu s ním smíchejte. Tento jogurt bude mnohem zdravější, než kupované ovocné jogurty! Pro oživení můžete přidat ovesné vločky nebo různé sušené ovoce. Přeji dobrou chuť :)
Tenoučké plátky
Pokud chcete docílit stejně tenoučkých plátků např: mrkve, kořenové
petržele..., pak je krájejte škrabkou na brambory. Plátky vypadají perfektně v polévce. Nožem by se Vám to nepodařilo!
Co se zbylým žloutkem?
Neupotřebený
žloutek snadno uchováme, pokud jej vložíte do malé nádobky a opatrně
zalijeme studenou vodou. Ta vytvoří ochranou vrstvu, díky které žloutek
nevyschne. Nádobku dáme do lednice.
Houbička na nádobí bez bakterií
Houbička na nádobí obsahuje spoustu bakterií. Skvělým trikem jak se bakterií účinně zbavit, je ji dát na 3 minuty do mikrovlnné trouby a zapnout na nejvyšší výkon. Houbička tak bude perfektně čistá.
Strouhanka místo mouky
Stalo se Vám, že jste formu na bábovku vysypala moukou a ona pak nešla vyklepnout? Mouku nahraďte hrubou strouhankou a uvidíte, že bábovka bude s formy vyskakovat sama :)
Křehké maso z grilu
Maso
připravené zprudka na grilu často bývá tuhé. Proto je důležité
nepodávat maso hned po ogrilování, ale nechat ho odpočinout na okraji
grilu 5 minut. Vlákna v mase se uvolní a maso bude křehké a šťavnaté.
Snadné čištění sporáku
Do misky s trochou vody nasypeme trochu prášku do myčky. Vymícháme kaši, kterou naneseme na sporák. Necháme 15 minut působit. Krásně dolů půjde nejen mastnota, ale i veškeré usazeniny, které by jinak nepustily.
Smetana do zásoby
Když
otevřeme plnotučnou smetanu a nemáme pro celý obsah upotřebení,
zmrazíme ji v tvořítku na led. Zmrazené kostky vyklopíme do sáčku a
uložíme znovu do mrazáku. Přidáváme je do horkých polévek, omáček...
Křupavá slaninka
Před
smažením namočíme nakrájené kostičky slaniny do mléka a po scezení je
lehce poprášíme hladkou moukou. Mouky však nesmí být mnoho, aby nám
nevzniklo lepivé těstíčko. Slaninka po osmažení bude krásně křupavá.
Vylepšený pudink
Smetanový
pudink můžeme vylepšit špetkou skořice nebo lžičkou pomerančové šťávy.
Vanilkovému pudinku dodá lepší chuť a vůni lžička rumu nebo nastrouhaná
pomerančová kůra. Kakaový pudink vylepšíme kostkou nugátové čokolády.
Brokolice nezešedne
Při
vaření brokolice, přidáme do vody plátek chleba nebo špetku kypřícího
prášku. Díky tomu brokolice nezešedne a zůstane zelená. Navíc zmizí i
nepříjemný zápach, který při jejím vaření vzniká.
Nepřipeče se
Zapékané
maso polité smetanou nebo rozšlehanými vejci se rádo připaluje.
Zabráníte tomu tak, že dno zapékací mísy namísto vymazání pokladete
anglickou slaninou. Slanina navíc dodá pokrmům lahodnější chuť.
Víno do zásoby
Po
oslavách nám doma často zůstávají lahve s nedopitými zbytky vína, které
je škoda vylít. Zužitkujete je tak, že víno nalijete do forem na ledové
kostky a necháte je zamrazit. Když pak potřebujete víno při vaření,
nemusíte otvírat novou láhev.
Měkké perníčky
Čerstvě
napečené perníčky uskladníme v uzavíratelné dóze a přidáme k nim pár
plátků čerstvého pomeranče. Ten je potřeba čas od času vyměnit za nový.
Takto uskladněné perníčky vydrží mnohem déle měkké.
Snadné otevření zavařovací sklenice
Víčka
skleněných zavařovacích sklenic s kompoty, marmeládami,... někdy nejdou
otevřít. Když sklenici i s víčkem ponoříme do horké vody, již po
několika vteřinách víčkem snadno otočíme. Někdy stačí jen nahřát uzávěr
pod proudem teplé vody.
Komentáře
Okomentovat