Ovocné a zeleninové šťávy dokáží s naším tělem hotové zázraky!
Všechny
vitamíny, mikroelementy a minerální soli, které jsou nezbytné pro náš
organismus a pro naše zdraví, se nacházejí právě v rostlinných šťávách.
Šťávy vyplavují z našeho organismu staré buňky, přispívají k rozpouštění
nahromaděného sodíku, rozpouštějí játrové a ledvinové kameny.
Předcházejí také vzniku rakovinotvorných onemocnění. Díky pravidelné
konzumaci šťáv, ve velké míře ulehčujeme trávícímu traktu a celému
organismu. Po týdnu pravidelné konzumace čerstvých šťáv se začínají
červenat tváře, zlepšuje se spánek a fungování trávící soustavy.
Jak správně šťávy připravovat a konzumovat?
Šťávu připravujeme v odšťavňovači na ovoce a zeleninu. Odšťavňovače mají v každém elektru a záleží pouze na Vás, kolik do odšťavňovače investujete.
Šťávy připravujeme z čerstvého (nezkaženého) ovoce nebo zeleniny a
nejlépe je okamžitě konzumujeme (výjimkou je červená řepa). I krátkodobé
skladování šťáv v
lednici urychluje fermentaci a kazí se, i když se jejich chuť nemění!
Šťávy je třeba pít malými doušky a každý doušek zadržet na několik sekund
v ústech. Je to potřeba, protože enzymy, které zpracovávají šťávy,
vznikají už v ústní dutině. Když pijeme šťávu rychle (jak to dělá
spousta lidí), dostává se do žaludku, kde začíná kvasit!!! Já se snažím
připravovat 0,5 litru čerstvé šťávy každé ráno a piji ji s přestávkami
po malých doušcích zhruba 40 minut. Zdravé složky v ovocných šťávách se
uchovávají po odšťavnění 4 hodiny, zatímco u zeleninových 10 hodin. Po
30 minutách je šťáva 100% vstřebána organismem. Zatímco po konzumaci
zeleninového pokrmu, je potřeba minimálně jedna hodina.
Díky pravidelné konzumaci šťáv, uděláme dokonalou očistu všech soustav i orgánů v těle a to s minimálním výdajem energie!
Pozor na kupované šťávy!
Je
už logicky jasné, že kupovaná šťáva se nikdy nevyrovná domácí čerstvě
vymačkané šťávě! Dokonce přírodní 100% šťáva, kterou kupujeme v kartonu,
obsahuje pouze 60% své hodnoty. Poslední dobou je moderní přidávat do
šťáv syntetický vitamín C. Jediné co má společné syntetický vitamín C s
přírodním, je chemický vzorek. Vědci dokonce prohlásili syntetický
vitamín C za škodlivý!
Do
většiny kupovaných šťáv se přidává bílý cukr. To však úplně mění účinky
šťávy! Pití čerstvých šťáv spočívá v tom, aby vzniklo zásadité
prostředí v organismu, aby se rozpouštěly hleny a vymývaly nerozpustné
soli škodlivé pro zdraví. Tím se čistí svaly, tkáně a krev. Přidáním
cukru do konzervovaných šťáv se po konzumaci může objevit plynatost a
pálení žáhy. Je to podobné, jako když ,,lžičkou dehtu zničíte soudek
medu!,,
ODŠŤAVŇUJTE JAKO O ŽIVOT!
Rostliny vhodné pro vaše zdraví!
Šťáva z řepy
Je nejvhodnější pro vznik červených krvinek, skvěle ovlivňuje složení krve, potlačuje blížící se menopauzu u žen, zabraňuje vzniku rakoviny,
likviduje nemoci oběhového systému, trávícího traktu a tlustého střeva.
Rozpouští kameny v játrech, ledvinách a močovém měchýři, zejména když
ji pijeme se šťávou z mrkve. Šťáva z řepy se jako jediná nepije úplně za
čerstva, ale nechává se na temném místě 2-3 hodiny odležet a poté se až
může konzumovat.
Šťáva z mrkve
Obsahuje
vitamíny A, B1, B2, B12, PP, K, E... Zlepšuje strukturu zubů, vlasů a
nehtů. Likviduje žaludeční vředy a vředy dvanácterníku. Zvyšuje imunitu
proti infekcím a je výjimečně zdravá pro oči a krk. Často je mnoho
jaterních onemocnění a potíží trávicí soustavy způsobeno nedostatkem
některých prvků, které se nacházejí v čerstvé šťávě z mrkve. Kožní
alergie různého druhu, ekzémy, nemoci lymfatické soustavy, to vše mizí
po pravidelném pití mrkvové šťávy. Jedna sklenice mrkvové šťávy za den
obsahuje skoro všechny nezbytné vitamíny pro naše tělo. Pokud je naše
tělo znečištěno a jsme plni škodlivých látek, pak Vám pokožka zežloutne.
Je to naprosto přirozené a jakmile se tělo škodlivých látek pomocí
mrkvové šťávy zbaví, pokožka znovu získá svoji přirozenou barvu. Jsou
lidé, kteří nevěří a přijde jim nemožné vrátit tak jednoduchým způsobem
plnohodnotné zdraví. Důvěřujme proto Einsteinovi, který kdysi řekl: ,,Všechno, co je geniální, je jednoduché,,
Obsahuje
vitamíny C, B, K a PP. Šťáva ze zelí léčí cukrovku, žaludeční vředy,
vředy dvanácterníku, hemoroidy, vysoký tlak, sklerózu, obezitu a štítnou
žlázu. Jedna sklenička této šťávy ráno a večer pomáhá ztratit nadváhu,
protože látky ve šťávě podporují intenzivní štěpení tukové tkáně. Pokud
Vám střeva nefungují správně, může dojít
k plynatosti, proto je potřeba nejprve střeva vyčistit. Šťáva ze zelí
čistí organismus díky přítomnosti sloučenin síry, chloru a jodu.
Obsahuje
vitamín C, B, síru, fosfor, draslík... Čistí organismus od bakterií,
normalizuje proces trávicího traktu a štítné žlázy. V mnoha případech odbourává bolesti hlavy. Výborně čistí kůži těla i tvář s různými vyrážkami a skvrnami.
Lidé
kteří trpí žaludečními vředy nebo vředy trávícího traktu a vyzkoušeli
snad již všechny léčby, pak je tu ještě jedna možnost, jak vředy
vyléčit. Vyzkoušejte proto tuto kúru, které vaše potíže odstraní. Ráno
na lačno vypijte čerstvou šťávu ze 100 g syrových brambor. Potom si na
půl hodiny lehněte a nahřívejte žaludek termoforem. Kúra trvá 10-14 dní.
Když se pro kúru rozhodnete nesmíte ji ani na jediný den přerušit!
Šťáva
z okurky je nejlepším močopudným prostředkem a také příznivě podporuje
růst vlasů a nehtů. Okurková šťáva obsahuje nezbytné prvky pro život-
40% draslíku, 10% sodíku, 20% fosforu, 7,5% vápníku a 7% chloru.Vysoký obsah draslíku činí okurkovou šťávu velice cennou pro osoby s vysokým tlakem.
Šťáva ze zelené papriky
V
této šťávě se vyskytuje velké množství křemíku, nezbytného pro nehty a
vlasy. Lidé trpící plynatostí, různými druhy koliky nebo střevními
křečemi, budou jako znovuzrození, pokud vypijí jednu sklenici šťávy na
lačno.
Šťáva ze špenátu
Špenát
je potřebný pro dobré trávení, počínaje žaludkem až po tlusté střevo.
Syrový špenát obsahuje organickou látku k čištění a regeneraci funkci
střev. Budete-li šťávu ze špenátu pít pravidelně, pomůže Vám zbavit se
té nejhorší formy zácpy. Pokud dáváte přednost lékům na zácpu z lékárny,
pak Vám napíši jejich účinek. Pročišťující prostředek působí dráždivě,
stimuluje střevní svaly k vyprázdnění. Ve výsledku se udržuje chronický
stav nečinnosti tkání, svalů a nervů, které způsobují degeneraci střev.
Čerstvě připravená šťáva ze špenátu pomáhá zregenerovat nejen dolní část
střeva, ale i celý trávicí trakt. Dalším plusem pro špenát je dobrý
vliv na zuby a dásně. Šťáva ze špenátu společně s mrkví vás dokáže
zbavit krvácení a zánětu dásní.
Vředy,
nervozita, potíže s vylučováním nadledvinek a štítné žlázy, zánět
ledvin, kloubů, otoky končetin, ztráta sil, revmatismus, srdeční potíže,
nízká nebo vysoký tlak, zrakové potíže, migrény- toto vše je ve většině
případů výsledek nedostatku prvků v organismu nacházejících se ve šťávě
ze špenátu a mrkve.
Má
močopudné vlastnosti, pomáhá při otocích způsobených srdečními a
ledvinovými onemocněními, posiluje játra, usnadňuje vylučování žluči,
uklidňuje nervovou soustavu a působí proti horečce.
V
období menopauzy pijte půl sklenice šťávy ráno a večer minimálně po
dobu dvou měsíců. Dokáže úplně zlikvidovat náladové výkyvy, tak
nepříjemné v období ženského přechodu.
Nejenže
výborně hasí žízeň, ale má i přínosné léčivé vlastnosti. Pije se jako
močopudný prostředek při otocích, proti kornatění tepen, vylučuje soli z
organismu, skvěle očišťuje a posiluje ledviny a játra.
V
čerstvě připravené šťávě (na rozdíl od konzervované) se nacházejí silně
působící fytocity, bránící fermentačním a hnilobným procesům ve
střevech. Díky obsahu draslíku zlepšuje srdeční činnost. Vysoký obsah
kyseliny jablečné aktivuje látkovou výměnu. Sklenice šťávy obsashuje
polovinu denní dávky vitamínu A a C potřebné pro organismus.
Účinky
hroznové šťávy ocenil otec medicíny- Hippokrates. Hroznová šťáva
zvyšuje potivost, má blahodárné osvěžující, posilující a očišťující
účinky. Je močopudná a zbavuje tělo bakterií. Snižuje cholesterol a
krevní tlak. Doporučovaná denní dávka je půl až jedna sklenice denně na
lačno. Při požívání této šťávy se nedoporučuje pít mléko a jíst syrové
ovoce, abychom nezpůsobili proces kvašení ve střevech. Osoby trpící
cukrovkou a vředy by neměly pít šťávu ve velkém množství.
Je
bohatá na vitamín C, mikroelementy a hormony. Výborně čistí organismus
od solí a hlenu. Ti, kteří chtějí vypadat mladistvě, by měli pít šťávu z
jednoho citronu denně. Pití citronové šťávy se vyplatí především před
chřipkovým obdobím.
Šťáva z jablek
Obsahuje
více než 30 různých minerálních látek a stopových prvků. Látky obsažené
v jablku působí jako přirozený prostředek proti revmatizmu, karboxylové
kyseliny čistí zubní sklovinu, polyfenoly chrání před onemocněním
srdce, krevního oběhu, pektin snižuje hladinu cholesterolu a váže
škodlivé látky v těle, příznivě ovlivňuje zažívání.
Šťáva z ananasu
Podporuje trávení, snižuje krevní tlak a rozpouští usazeniny v cévách. Působí protizánětlivě a uvolňuje svalové napětí.
Šťáva z česneku
Vylučuje jedy z těla, čistí střeva, likviduje bolest hlavy a nespavost, uvolňuje nahromaděné hleny v průduškách a na plicích.
Omlazuje
a dodává životní energii. Je dobrá na unavené oči, uklidňuje nervy,
pomáhá při průjmu a pozitivně přispívá na správnou funkci mozku.
Komentáře
Okomentovat